EMDR Bokstherapie bij angst of trauma

Bij bokstherapie wordt het beste van twee werelden gecombineerd: de bewezen effectiviteit van EMDR én het inmiddels aangetoonde belang van beweging en aandacht voor het lijf bij angst- en traumaverwerking.
Een veelgehoorde uitspraak van cliënten na bokstherapie: Er verandert niet alleen iets in je hoofd en in je emoties, maar ook in je lijf. Dat laatste gebeurt vaak sneller dan bij reguliere EMDR: spanningen die je lijf heeft opgeslagen na een nare gebeurtenis, zijn sneller voelbaar en toegankelijk en kunnen door de intensieve beweging effectiever uit je lijf wegvloeien.

EMDR Bokstherapie bij PTSS

Op traumatische gebeurtenissen kunnen mensen instinctief verschillend reageren. Je kunt bevriezen (verstijven), vluchten, vechten of in het uiterste geval ‘out’ gaan (‘collapse’). Deze reactie is gericht op overleven en wordt razendsnel en op onbewust niveau bepaald door je ‘reptielenbrein’, een deel dat niet vatbaar is voor je ratio of taal.

Alles wat daarna doet denken aan dat trauma (zoals een herinneringsbeeld, een geluid, een geur, een omgeving), geeft vaak diezelfde instinctieve reactie. Ook al weet je ergens wel dat je nu veilig bent, het voelt niet zo. Je overlevingsmechanisme wordt geactiveerd. Door het boksen in combinatie met EMDR bevrijd je je hieruit. Door de fysieke uitdaging van het boksen ga je als het ware in tegen die lijfelijke traumareactie van ‘fight, flight or freeze’. Emoties kunnen gaan stromen en er is ruimte om verdriet of angst te voelen. Agressie wordt omgezet in hanteerbare boosheid wat kan gaan afnemen.

Het proces wat ontstaat, is vergelijkbaar met ‘reguliere’ EMDR. De boksbewegingen en – uitdagingen vormen de werkgeheugenbelasting/ afleiding in het verwerkingsproces.

Bokstherapie bij andere klachten

Bokstherapie kan voor veel mensen waardevol zijn. Misschien leer je beter door dingen te ervaren dan erover te praten. Misschien heb je moeite om bij je gevoel te komen, of ga je gevoelens of confrontaties liever uit de weg, waardoor je tegen problemen aanloopt.

Of je bent vaak boos en hebt moeite om die boosheid onder controle te houden. Door beweging te brengen in verschillende gebieden in je lijf voel je sneller waar er blokkades zitten en waar het mis gaat. Je lichaam wijst de weg.

Tijdens het boksen kunnen we patronen en negatieve overtuigingen herkennen, uitdagen, aangaan en veranderen. Daarnaast vormt boksen een belangrijke uitlaatklep voor spanningen en emoties, waardoor je je lichaam ervan bevrijdt. Je leert daarnaast emoties beter te herkennen en ermee om te gaan. Je leert bovendien dat je emotioneel én fysiek meer aan kan dan je dacht, waardoor je zelfvertrouwen en veerkracht toenemen. Je voelt je vrijer.

Je hoeft niet topfit te zijn om bokstherapie te starten. We passen de oefeningen aan aan jouw niveau. Afhankelijk van jouw klachten bekijken we of EMDR zinvol is als onderdeel van de bokstherapie.

Samenwerking

In de bokstherapie combineren we mijn expertise als EMDR Europe Practitioner en de expertise van Sander Koman als ervaren bokstrainer en personal trainer.

Sander startte zijn carrière in 2004 als sportinstructeur. De jaren erna rondde hij zijn opleidingen af als personal trainer en bokstrainer. Om zijn eigen ontwikkeling te verdiepen en zijn jongensdroom achter na te gaan meldde hij zich vervolgens aan bij Defensie. Gedurende zijn zes dienstjaren werd vaak op mentaal en fysiek vlak het uiterste van hem gevraagd. Als geen ander weet hij wat het oplevert als je boven jezelf uitstijgt en je eigen blokkades overwint: ‘Je staat steviger in je schoenen, je hoofd voelt leger en je lijf meer ontspannen. Mijn wens is om anderen dit proces ook te laten ervaren, op hun eigen manier en in hun eigen tempo’.

Sander is empathisch en toegankelijk en weet je snel op je gemak te stellen. Met zijn expertise, zijn 19 jaar aan ervaring en zijn oprechte betrokkenheid bij anderen weet hij de juiste bokstechnieken op het juiste moment toe te passen en je te steunen en aan te moedigen als het lastig of spannend wordt.

Cliënten over EMDR boksen

“Ik heb bij Sandy en Sander aangeklopt voor bokstherapie, omdat ik mijn zelfvertrouwen wilde vergroten en depressieve gevoelens verminderen. Na een burn-out en autisme diagnose had ik verschillende therapieën gevolgd en inzichten opgedaan. De toolbox in mijn hoofd was al gevuld met oplossingen en strategieën, maar ik miste de connectie met mijn lichaam. Tijdens bokstherapie heb ik door te doen, ervaren wat mijn vaste patronen zijn. Door de oefeningen heb ik geleerd signalen te voelen. Door te boksen, leerde ik fysiek anders te gaan reageren dan vroeger. Ik merkte in het dagelijks leven al snel dat het me lukte het geleerde toe te passen. Daardoor zit ik nu stukken beter in mijn vel! Wat ik geleerd heb bij Sandy en Sander zit nu opgeslagen in mijn hoofd én mijn lichaam. Dat neem ik voor altijd met me mee.”

– Femke​​ –

“Ik ben bokstherapie gaan volgen om vanuit mijn autisme meer zelfvertrouwen te krijgen en wat minder te piekeren. Het voordeel van bokstherapie is dat je in beweging bent. Op die manier kun je teleurstelling en/of frustraties afreageren in plaats van het, in mijn geval, opkroppen. De aanpak en begeleiding van Sandy en Sander is bijzonder fijn. Ze zijn rustig, empathisch en stellen je op je gemak. Ook geven ze je goede raad en er is tevens ruimte voor eigen inbreng. Ik merk dat ik door bokstherapie wat meer zelfvertrouwen heb gekregen. Dankzij de fijne en goede begeleiding van Sandy en Sander heb ik geleerd dat ik meer kan dan ik zelf dacht. Kortom, ik kan bokstherapie in de praktijk van Sandy Smit van harte aanbevelen.

– Fred​​ –

“Mijn rugzak was te zwaar. Mijn trauma zat jarenlang opgeslagen en opgesloten in mijn lichaam. Met Astrid en Sander ging ik het aan. Ze zijn een ijzersterk team; veilig, afgestemd, scherp en tof! We kregen het eruit. Mijn blokkade schoot los. Mijn leven is veranderd. Mijn dank is groot!”

– Kelly​ –

“De sessies met Sandy en Sander hebben mij ontzettend veel gebracht. EMDR bokstherapie is een mooie manier om jezelf tegen te komen en daarmee aan de slag te gaan. Je lichaam liegt niet, en dus kun je direct mooie stappen zetten. Sandy en Sander zorgen voor een veilige sfeer, wat ik als zeer prettig heb ervaren. Nogmaals ontzettend veel dank aan jou en Sander, wat jullie voor mij hebben gedaan. Heel erg blij mee!” 

– Alexandra​​ –

“Het was echt ongelofelijk!!! Ik kom er nog van bij. Wat zijn jullie samen een geweldige team! Ik moest echt vechten vandaag maar de steun van jullie was geweldig. Ik kon het doen en het was het waard om te doen!!! Ik ben zo onwijs blij dat ik mijn vertrouwen in Astrid en Sander kon plaatsen! Nu ben ik moe, dat is ok maar we gaan over naar de volgende sessie! Dank jullie wel voor vandaag, wat een dag, een dag die ik nooit zal vergeten en nu voor alle goede redenen! 😃”

– Alison​​ –

“Ik heb sessies EMDR boksen gedaan met Astrid en Sander. Ik heb deze als zeer positief ervaren. De combinatie van dealen met trauma en het lichaam laten werken is voor mij ideaal. Astrid is heel rustig en houdt de regie, Sander wekt vertrouwen en geeft de ruimte. Ik ga bij hem nu ook gewone bokslessen volgen als vervolg hierop.”

– Marleen –