Wanneer EMDR Therapie?

Wanneer EMDR therapie voor volwassenen en kinderen?

Wil je weten wanneer EMDR therapie kan helpen? Veel onzekerheden, spanningen of angsten waar je als kind of volwassene mee te maken kunt krijgen, komen voort vanuit een negatieve ervaring in het verleden.

Het kan zijn dat er een duidelijke aanleiding is voor je klachten. Je bent bijvoorbeeld gebeten door een hond en bent sindsdien bang voor honden. Of je hebt last van paniekaanvallen in de auto, nadat je een verkeersongeluk hebt meegemaakt. Het kan ook zijn dat je meerdere negatieve ervaringen hebt meegemaakt, waardoor je spanningen of onzekerheden ontwikkeld hebt. Zo kan het zijn dat je als kind veel kritische opmerkingen van je omgeving hebt gekregen, waardoor je nu negatief over jezelf kan denken. Of je gaat als ouder gebukt onder schuldgevoelens, omdat je vindt dat je in het contact met je kind vaak tekort bent geschoten.

In relatief korte tijd kun je van dit soort veelvoorkomende problemen af komen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat deze innovatieve behandelmethode als onderdeel in een behandeling goed werkt bij een breed scala aan klachten. In een aantal sessies kun je al vermindering van je klachten merken en je evenwichtiger en zelfverzekerder gaan voelen.

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende problemen die vaak goed kunnen worden verholpen. Het overzicht is niet volledig. Neem contact op voor een (telefonische) screening om te zien of EMDR ook jouw klachten kan verlichten.

Wanneer EMDR therapie kan helpen?

Pesten

Ben je vroeger gepest of maak je dit nog mee? EMDR kan je helpen je zelfvertrouwen te herstellen.

Faalangst

Door negatieve faalervaringen én toekomstige spanningsvolle situaties met EMDR te behandelen, ga je meer zelfvertrouwen ervaren.

Spanningen bij zwangerschap en bevalling

Nare ervaringen zoals een ingrijpende bevalling of zorgen om je kindje kunnen positieve gevoelens in de weg staan. EMDR kan helpen je spanningen te verminderen.

Trauma

Onvoldoende verwerkte ingrijpende ervaringen in het verleden kunnen leiden tot een veelheid aan klachten. EMDR is, naast imaginaire exposure, de voorkeursbehandeling van psychotrauma.

Presentatieangst

Negatieve ervaringen met spreken voor een groep dragen vaak bij aan je presentatieangst. EMDR helpt je deze spanning te verminderen en meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Specifieke fobie

Een fobie kan je in je dagelijks leven behoorlijk belemmeren. EMDR behandeling kan je angst verminderen en je helpen je vermijding te doorbreken.

Paniekklachten

Een paniekervaring kan erg beangstigend zijn. Je bent bang om dit opnieuw mee te maken en gaat situaties uit de weg. EMDR kan, naast cognitieve gedragstherapie, uitkomst bieden.

Negatief zelfbeeld

Door ondermijnende ervaringen in het verleden met EMDR te behandelen, kan je toekomen aan het opbouwen van meer eigenwaarde.

Overmatige schuld- en schaamte

Gevoelens van schuld en schaamte zijn hardnekkige gevoelens die door erover te praten, vaak niet verminderen. EMDR kan helpen deze gevoelens te verminderen.