EMDR bij zwangerschap en bevalling

EMDR bij zwangerschap en bevalling

De periode van zwangerschap en het eerste jaar na de geboorte van je kind is één van de meest bijzondere, maar ook één van de meest kwetsbare periodes van je leven. Een veranderende hormoonhuishouding, minder slaap, het wennen aan je nieuwe rol als moeder en de intensieve zorg en verantwoordelijkheid voor je baby. Je verwacht blij en gelukkig te zijn, maar veel vrouwen ervaren deze periode ook als vermoeiend en zwaar.

Naast deze veranderingen kun je te maken krijgen met negatieve gebeurtenissen tijdens je zwangerschap of je bevalling waarvan je nog lange tijd last kunt houden:

Een ingrijpende bevalling bijvoorbeeld. Van een zware, teleurstellende bevalling kan je langere tijd een ongelukkig gevoel houden. Afhankelijk van de hevigheid ervan kan een ingrijpende bevalling gevoelens van somberheid of angst in de hand werken en de band met je kindje in de weg staan. 1 op de 6 vrouwen (!) blijkt niet terug te kijken op een prettige bevalling (TNO, 2008).

Of je hebt eerder een miskraam gekregen of een zware periode na de geboorte van je vorige kindje, waardoor je misschien niet durft te genieten van je zwangerschap.

Het kan ook zijn dat je veel zorgen hebt (gehad) om de ontwikkeling of gezondheid van je (ongeboren) baby, waardoor je merkt dat je niet meer kunt ontspannen en overmatig bezorgd bent om je kindje.

Of misschien ga je gebukt onder allerlei schuldgevoelens, omdat je vindt dat je als ouder op momenten tekort bent geschoten. Je kunt deze gevoelens maar niet van je af zetten en doet daardoor extra hard je best. Je leven kan hierdoor onnodig zwaar worden.

Hoe werkt EMDR bij zwangere en jonge moeders?

EMDR bij zwangerschap en bevalling werkt goed bij de hierboven genoemde problemen waar je als zwangere of kersverse moeder mee te maken kunt krijgen. Vanwege de veranderende hormoonhuishouding spelen juist in deze periode wisselende gevoelens de boventoon in ons dagelijks functioneren. Je verstand, daar waar je zaken best heel helder op een rijtje had, lijkt tijdelijk minder te functioneren. Twijfels, zorgen of andere onzekerheden krijgen daardoor meer kans. Juist met EMDR bij zwangerschap en bevalling kunnen we deze overmatige zorgen en spanningen goed behandelen.
Ook als je (vaak vanuit vermoeidheid) veel stress ervaart als je baby huilt of niet wil slapen, kan EMDR uitkomst bieden. Je spanning verdwijnt en er ontstaat meer ruimte voor geduld, aandacht en liefde voor je kind.

Een voorbeeld: Petra (35) had tijdens haar zwangerschap meerdere malen van de artsen te horen gekregen dat haar baby het mogelijk niet zou overleven vanwege problemen met haar placenta en navelstreng. Er werden veel onderzoeken verricht en Petra moest meerdere malen per week naar het ziekenhuis voor controles. De baby werd uiteindelijk gezond geboren, er was niets aan de hand. Zes maanden later was Petra echter nog (onnodig) overmatig bezorgd om haar dochter. Ze stond elk uur naast het bedje van haar kindje om te controleren of ze nog ademde, wilde vanuit die angst niet dat een oppas of oma voor haar zou zorgen en zat bij elk kuchje bij de huisarts. Zelf kon ze bovendien niet meer ontspannen en sliep ze slecht. Ze raakte prikkelbaar en oververmoeid. Petra realiseerde zich desgevraagd op rationeel niveau wel dat haar zorgen om haar baby onnodig waren, maar het voelde nog niet zo. Ze bleef overmatig alert op de signalen van haar dochter.

Met een aantal EMDR sessies konden we de herinneringen aan de zorgen tijdens haar zwangerschap van hun negatieve emotionele lading ontdoen, waardoor ze er in het hier-en-nu geen last meer van ondervond. Daarna deden we een ‘flash forward’ op het door haar bedachte rampscenario. Geleidelijk aan voelde Petra zich meer ontspannen, voelde ze minder de drang haar baby te checken en sliep ze weer goed. Ze gaf aan dat er ruimte kwam om te genieten van het samenzijn met haar dochter en dat ze vooral veel liefde voor haar begon te ervaren.